Tips

Hoe heet de knobbel in je nek?

Hoe heet de knobbel in je nek?

Een vetbult (ook wel lipoom genoemd) is een ophoping van vetcellen. Een vetbult is goedaardig. Het is een glad, rond bobbeltje dat onder de huid ligt, tussen de één en tien centimeter groot. Het kan over het hele lichaam voorkomen.

Wat kan een bult in je nek zijn?

Een gezwel in de nek kan goedaardig (zwelling van de lymfeklieren door infectie, cyste…) of kwaadaardig (vb. lymfeklierkanker) zijn. Om hiertussen een onderscheid te maken, houdt men steeds rekening met mogelijke symptomen van een infectie, leeftijd en plaats van het gezwel.

Wat zijn bultjes in je nek?

Folliculitis keloïdalis bestaat uit rode, kleine bultjes op ‘behaarde gebieden’, vooral op het achterhoofd en in de nek. Deze bultjes irriteren of jeuken. Soms ontstaan er puskopjes rond de haarzakjes. Door te krabben aan de jeukende plekjes kan de huid beschadigen.

Hoe voel je of je opgezette klieren hebt?

Bij een normale lymfeklier moet u denken aan een flinke erwt, bij een opgezette lymfeklier meer aan een tuinboon van zo’n één tot twee centimeter groot. Lymfeklieren liggen onder de huid en zijn alleen bij magere mensen gemakkelijk te voelen.

Wat is een actieve lymfeklier?

Lymfeklieren zitten bijvoorbeeld in de hals, oksels en liezen. Lymfeklieren in uw hals kunnen opzwellen bij een ontsteking van keel, neus, oor, kaak of huid. Ze zorgen ervoor dat de ontsteking niet verder gaat naar de rest van uw lichaam. Een vergrote lymfeklier in de hals kan meestal geen kwaad.

Wat te doen bij ontstoken klier oksel?

Bij een lichte zweetklierontsteking krijgt u enkele leefregels over kleding en hygiëne mee en in sommige gevallen schrijft de arts een antibioticakuur voor. Wanneer het om een middelgrote ontsteking gaat, wordt het huidgebied met de ontstoken zweetklieren tijdens een kleine, poliklinische operatie verwijderd.

Share this post